Wie bedacht het Gouden Kalf?

Het verhaal van het Gouden Kalf is een van de bekendste verhalen in het Oude testament. Het komt ook voor in de Koran. Maar Mohammeds versie lijkt op een paar punten sterk af te wijken van het origineel, en van welke joodse vertelling dan ook. Zo lezen we in de Koran dat het kalf leefde. Kletste Mohammed maar wat, of zit daar meer achter?

Read More
Marcel HulspasComment
Buigen voor God op aarde

Mohammed eiste van gelovigen absolute gehoorzaamheid. Hij werd daarbij waarschijnlijk geïnspireerd door christelijke voorbeelden zoals de bisschop, of de abt van een klooster, want ook die eisten absolute gehoorzaamheid. Wie kritiek had, kon Gods straf verwachten.

Read More
Marcel HulspasComment
Het verhaal van een verhaal

Volgens de Bijbel stuurde Abraham zijn slavin Hagar en zijn zoon Izaäk weg, de woestijn in. In een ‘aanvulling’ op dit verhaal echter, zegent Abraham Ismaëls huis. De Mekkanen pikten dat op en beweerden dat ‘hun’ Kaäba dat huis van Ismaël was. En daarna wist Mohammed te vertellen dat Abraham tijdens het zegenen van de Kaäba zijn komst voorzegde. Kortom, hoe een verhaal steeds mooier werd.

Read More
Marcel HulspasComment
Een mug, een kameel en een olifant

Er is één Koranvers waarvan wordt gezegd dat het rechtstreeks ontleend moet zijn aan het Nieuwe Testament. Dat gaat over de kameel die door het oog van de naald moet. Maar betekent dit dat Mohammed het Nieuwe Testament moet hebben gelezen? Waar komt die naald vandaan?

Read More
Marcel HulspasComment
Kiezen tussen twee profeten

Ten tijde van Mohammed drong het christendom diep door in de Arabische wereld. Jezus was zogezegd Mohammeds grootste concurrent. Mohammed moest erkennen dat Jezus een profeet was geweest maar maakte op vele manieren duidelijk dat de Arabieren beter voor hem konden kiezen.

Read More
Marcel HulspasComment
De Profeet aan het werk

Het verhaal van de ‘Slapers van Efese’ was in de tijd van Mohammed immens populair. Het komt ook aan bod in de Koran. En het is interessant om te zien hoe Mohammed dat verhaal aanpaste. We zien de profeet aan het werk.

Read More
Marcel HulspasComment
Een vleugje Venetië aan de Nieuwezijds

Amsterdamse kooplieden wilden hun stad de uitstraling geven van Venetië. De Dam moest een kopie worden van het San Marcoplein, de uitdrukking van het harmonieus samengaan van staatsmacht en goddelijke macht. Maar waar kwam de unieke blauwdruk voor het San Marcoplein vandaan?

Read More
Marcel HulspasComment
De mythe van het vrouwenbrein

Denken vrouwen anders dan mannen? Volgens de Groningse hoogleraar Iris Sommer wel. Maar subtiele anatomische verschillen zijn daarvoor geen bewijs. Laat staan dat je daaruit kunt afleiden dat vrouwen van nature minder goed zouden zijn in ‘gespecialiseerde taken’.

Read More
Marcel HulspasComment